Za izdelavo čelade je potrebno veliko ročnega dela,

ki zahteva izobraženega delavca in urejeno okolje. Ni vseeno kako v kalup natlačiš tkanine iz steklenih vlaken in karbona. Ni vseeno pri kateri temperaturi je pripravljena zmes smol.

V Nolanu, ki je ostal eden redkih evropskih proizvajalcev čelad, vztrajamo pri odločitvi, da je pri čeladah iz brizgane plastike (termoplasti) kakovost plastike ključnega pomena za večletno zagotavljanje varnosti. Zunanjo školjko čelad Nolan in Grex zato strojno odbrizgamo iz namensko razvitega polikarbonata Lexan EXL. Tako zagotavljamo odlično razmerje med kakovostjo, ceno in zmogljivostmi čelad. Lexan EXL je za 100 % bolj odporen, elastičen in v času trajen, kot so cenejše mase ABS. Lexan EXL je temperaturno izjemno odporen, saj ne spreminja karakteristik v razponu temperature od -30 do +120 stopinj Celzija. ABS pa ima obstojno območje le v razponu od -20 do +50 stopinj Celzija.

Sproti preverjamo tudi, kako se plastika vede pod obremenitvijo in kako se spreminja s staranjem. Da izgubi lastnosti, je dovolj že, da stroji za brizganje niso prav nastavljeni (temperatura, tlak). To preverjamo v internih laboratorijih. Pri kompozitu (fiberglas, karbon, kevlar, organska vlakna, vezani s smolami) je pomembno poznati, kako postaviti tkanine, pletene iz teh vlaken, da bodo prenesle na večjo površino ravno pravšnjo količino sile. Pomembno je tudi, kako so te tkanine prepojene z vezivno smolo. Poznavanje dela s kompoziti in natančni ljudje so ključnega pomena za kakovost čelade.

Eden od pomembnih elementov za varnost je notranji stiroporni vložek, ki se ob udarcu stisne in tako zmanjša silo udarca. Trša zunanja školjka zahteva mehkejši notranji vložek in nasprotno.

Kaj je najboljše? Čelada, ki do možganov prenese silo manj kot 275 G v takšnem časovnem intervalu, da ublaži udarec do te mere, da faktor HIC ne doseže vrednosti 2400 enot. Čim manjša je ta vrednost, tem manjšo poškodbo utrpijo možgani.

Naš nasvet

Izberite znamko, vredno zaupanja! Skrbneje narejena čelada je tudi zmogljivejša. Znano ime s proizvodnjo v urejeni državi je bolj zaupanja vredno, kot izdelek neznanega izvora iz okolja, ki ima nizke tehnične, varnostne, kakovostne in okoljske kriterije. Tisti, ki čelade le sestavlja in nima razvoja, je že po definiciji v zaostanku, saj nima izkušenj s konstrukcijo in materiali.

Oglejte si še:

Izdelki dodani na seznam želja
Izdelki so dodani v primerjavo

Piškotki na spletnih straneh

Spletno mesto Compaco.si za polno delovanje spletnih storitev uporablja piškotke (cookies).

Z brskanjem in uporabo spletnega mesta compaco.si soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih lahko preberete TUKAJ [KLIK]. Če se s piškotki ne strinjate, zaprite spletno mesto.