Mi čelada res lahko reši življenje?
Ni dvoma. Uporaba čelade pomembno zmanjša tveganje za poškodbe glave, močno zmanjša tveganje invalidnosti ter seveda smrti po prometnih nesrečah. Vsekakor pa čelada ni vsemogoča in ne more zaščititi motorista pred vsemi možnimi poškodbami. Zavedati se je treba, da možgani in vrat brez večje škode prenesejo le določeno silo udarca. Toda dolga leta spremljanja prometnih nesreč govorijo čeladi v prid. Zato vam toplo priporočamo, da vedno uporabljate čelado, ki naj bo vselej tudi pravilno pripeta s podbradnim pasom.
Kaj je dokaz, da lahko čeladi zaupam?
Po vsem svetu velja obveza, da morajo biti čelade homologirane. To pomeni, da so preizkušene v skladu z veljavno zakonodajo. V Sloveniji velja evropska zakonodaja, Angleži imajo interni predpis, Američani imajo svojega. Kupite samo čelado, ki ustreza z zakonom določenim varnostnim standardom. Te čelade so opremljene z etiketo ECE/ONU, ki mora biti obvezno prišita (ne priložena) na podbradni pas ali v notranjost čelade.
Kako spoznam, da je ena čelada boljša od druge?
Težko. Predpisani standard UN/ECE 22 je le tista najplitvejša meja, ki jo dosežejo tudi najcenejši izdelki. Zaupajte raje zdravemu razumu: skrbneje izdelana čelada je tudi zmogljivejša. Upoštevajte, da je znano ime s proizvodnjo v urejeni državi bolj zaupanja vredno kot izdelek neznanega izvora iz okolja, ki ima nizke kriterije. Da je vajenec tisti, ki je začel šele včeraj delati čelade, saj nima izkušenj s konstrukcijo. Da tisti, ki čelade le sestavlja, nima razvoja in je že po definiciji v zaostanku.
Zakaj naj kupim ravno Nolanovo čelado?
Morda niste bili pozorni, toda italijanska tovarna Nolan je bila v sedemdesetih letih pionir razvoja motoristične čelade. Kljub nihanjem motorističnega tržišča je Nolan vsa desetletja obdržal vodilno mesto – zaradi svojega razvoja. In ne spreglejte, da Nolan izdeluje samo motoristične čelade! Nolan ne kupuje komponent pri tretjih proizvajalcih in jih doma samo sestavlja – tu se pomembno loči od nekaterih konkurenčnih znamk.
Naj si kupim poceni ali drago čelado?
Težko je dati splošno veljaven odgovor. V skupini Nolan izdelujemo čelade širokega cenovnega razpona, ki vse ustrezajo najnovejšim spoznanjem o zaščiti motorista. Priporočamo, da si kupite najboljše, kar dovoli vaš bančni račun. Raje dražjo kot cenejšo. Raje novo kot rabljeno.
Zakaj odsvetujete nakup rabljene čelade?
Čeprav je čelada mlajša od priporočenega 5-letnega roka uporabe, ni toliko vprašanje starost kot zgodovina čelade – morda je bila že močno udarjena ali predolgo izpostavljena preveliki vročini? Nikoli ne kupujte stare, že uporabljene čelade, pa naj bo cena še tako mikavna. Nihče vam namreč ne more zagotoviti varnosti in natančno povedati, v kakšnem stanju je ta čelada (ali je bila udarjena v nesreči …).
Kaj je to močan udarec in kdaj je čelada poškodovana?
Če vam čelada pade iz rok ali s sedeža motocikla na tla, ste najverjetneje krstili samo barvo. Kljub temu poglejte, ali niso počile pokrivne ploščice vpetja vizirja in zračnikov. Če čelada pade z večje višine, se odkotali in odskakuje po stopnicah ali še kaj hujšega, se napovedujejo večje težave. Čelado, ki je utrpela hud udarec ali pa je bila poškodovana zaradi nepravilne uporabe, je potrebno zamenjati. Vsekakor pa jo je obvezno nadomestiti z novo v primeru prometne nesreče, pa naj bo ta še tako nedolžna in čeprav na čeladi ni nikakršnih vidnih sledi udarca. Dejstvo je, da bi lahko čelado kakršnekoli spremembe naredile neučinkovito. Tudi opraskan vizir je potrebno zamenjati. Torej, če ste imeli čelado na glavi in udarili z njo ob padcu, se od nje raje poslovite. Raje od čelade kot od življenja.
Kaj storiti, če je bila čelada poškodovana v prometni nesreči?
Če ste bili udeleženi v nesreči in je čelada prestregla udarec, vam je najverjetneje rešila življenje. Čeprav tega ni moč opaziti s prostim očesom, je notranji polistirenski vložek deformiran, saj je prevzel silo udarca. Staro čelado postavite med vaše najdražje spominke in si kupite novo. Čelado je po nesreči vedno treba zamenjati!
Koliko stara čelada je še dobra?
Najbolj opazno se stara notranjost čelade, saj sta penasto blago in notranja stiroporna školjka občutljiva na hlape topil, visoke temperature in neposredni vpliv sončnih žarkov. Skupina Nolan iz lastnih laboratorijskih izkušenj svetuje, da čelado zamenjate po petih letih od nakupa.
Ali je brizgana plastika zanesljiva?
Industrija ponuja številne plastične mase različnih mehanskih in kemičnih lastnosti in v širokem cenovnem razponu. Polikarbonat, namensko razvit za čelade, je zelo uporaben material, saj brizgan po navodilih stroke zagotavlja stalno kakovost in omogoča dostopno ceno. Skupina Nolan uporablja izključno zelo kakovosten polikarbonat Lexan®, ki ga izdeluje podjetje Sabic. Ta material je za 45 % odpornejši na udarce kot mnogo cenejši ABS.
Zakaj bi izbral kompozitno čelado?
Kompoziti (steklena vlakna z vezivno smolo; steklena vlakna z ogljikom, s Kevlarjem itd.) omogočajo, da konstruktorji po lupini natančneje razporedijo material, ki je potreben za prevzem sile udarca. Praviloma je takšna čelada lažja, samo težišče čelade pa je ugodnejše kot pri čeladah iz polikarbonata.
Ali je čelada z dodanim karbonom bolj odporna na udarce?
Ni. Ogljikova tkanina je lahka, toda toga. Trša zunanja školjka zahteva mehkejši notranji polistirenski vložek in obratno. Kaj je najboljše? Optimalen odgovor dajejo le izkušnje iz lastnega razvoja. Čelada naj v dovolj dolgem časovnem intervalu prenese do možganov silo, manjšo kot 275 G. Le tako lahko ublaži udarec in s tem zmanjša pospešek na možgane (ki lebdijo v možganski tekočini) do te mere, da faktor HIC ne doseže vrednosti 2400. Čim manjša je ta vrednost, tem manjšo poškodbo utrpijo možgani.
Kako naj pravilno uporabljam čelado?
Ko ste izbrali ustrezno čelado, jo je potrebno tudi pravilno uporabljati: za vašo varnost je pomembno, da si čelado vedno pravilno namestite in jo varno pripnete s sistemom za zapenjanje podbradnega pasu. Vedno je potrebno upoštevati vsaj naslednjih pet točk: Pred uporabo čelade se prepričajte, da ste prebrali vsa navodila in da povsem upoštevate priporočila o pravilni uporabi čelade. Ne uporabljajte čelade brez zapetega podbradnega pasu. Odpeto čelado vam lahko, četudi je prave velikosti, ob nenadnem sunku sname z glave in tako bo ta popolnoma neučinkovita. Edina naloga sprijemalnega ježka (velkro) na koncu podbradnega pasu je, da preprečuje opletanje konca podbradnega pasu v vetru. Velkro uporabljajte šele potem, ko ste čelado varno pritrdili po navodilih za uporabo sistema za zapenjanje. Čelada pokriva ušesa ter tako duši hrup vetra in prometa. Kadar nosite čelado, se morate zavedati, da je vaš sluh nekoliko okrnjen. Zato preverite, ali lahko zaznavate zvoke, kot so hupe in sirene vozil na nujni vožnji. Čelade nikoli in v nobenem primeru ne spreminjajte. Le tako si boste zagotovili optimalno zaščito.
Kako snamem vizir?
Vsaka čelada ima priložena slovenska navodila. Prepričajte se, da je tudi vaša čelada opremljena z navodili, ki jih pred uporabo skrbno preberite ter dosledno upoštevajte. Če navodil za uporabo nimate, vam priporočamo, da se obrnete na najbližje pooblaščeno prodajno mesto, kjer vam bodo vizir strokovno zamenjali.
Na vizirju z vstavljenim vložkom proti megljenju vizirja Pinlock® so se začele pojavljati praske.
V primeru, da se dve površini stikata, vmes pa se nabere prah, lahko zaradi vibracij med vožnjo prah med površinama povzroča praske. Pinlock® in vizir je zato potrebno občasno oprati z vodo ali blago milnico. Očiščen vložek, ki se je po daljšem času prisiljenega položaja najbrž ukrivil, vsaj za kakšen dan obrnete na drugo stran in ga vstavite med oba čepka. Po nekaj dneh ga ponovno obrnite tako, da bo silikonska obroba na Pinlocku® naslonjena na vizir. Z izvijačem zavrtite ekscentrično oblikovana čepka na obeh straneh vizirja in tako povečajte napetost naleganja vložka na vizir. Če se vizir ali vložek proti megljenju pri odpiranju zatikata ob tesnilo vizirja, je najbrž premaknjen mehanizem za nastavitev prileganja vizirja čeladi, ali pa morda le-ta ni pravilno nastavljen. V takšnem primeru upoštevajte navodila za uporabo (nastavitev zatesnitve vizirja) ali pa se obrnite na najbližje pooblaščeno servisno mesto.
Ne morem odpreti prezračevalnih kanalov!
Za razliko od tistih, ki so že dlje časa v uporabi, se novi prezračevalniki na začetku res malce težje (trše) odpirajo. Verjamemo, da je bolje tako, kot pa da bi se prezračevalne šobe že pri novih čeladah odpirale kar same od sebe. Vsekakor pa ni prav, če prezračevalnika sploh ni mogoče odpreti. V takšnem primeru se obrnite na najbližje pooblaščeno servisno mesto, kjer bodo prezračevalnik zamenjali.
Ali lahko snemljivo in pralno oblazinjenje operem v pralnem stroju?
Plastična obroba, ki je prišita na oblazinjenje, bi se pri strojnem pranju lahko poškodovala, zato priporočamo, da jo operete ročno.

Oglejte si še:

Izdelki dodani na seznam želja
Izdelki so dodani v primerjavo

Piškotki na spletnih straneh

Spletno mesto Compaco.si za polno delovanje spletnih storitev uporablja piškotke (cookies).

Z brskanjem in uporabo spletnega mesta compaco.si soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih lahko preberete TUKAJ [KLIK]. Če se s piškotki ne strinjate, zaprite spletno mesto.