Izjemno pomembna je prava velikost čelade.

Izmerite si obseg glave s šiviljskim metrom (tesno, v višini obrvi) in odčitajte vrednost v cm. Odčitek načeloma ustreza oznaki velikosti, ki je sicer pripisana ob vsakem modelu čelade posebej (glejte "Tabela velikosti"). Na ta način boste precej natančno ugotovili, katero velikost izbrati. 

Pravilno izbrana

čelada precej tesno zdrsne na glavo, ker je spodnji rob čelade vedno bolj tesen, kot pa ohlapen. Ustrezno velika čelada daje v prvem hipu morda celo občutek neudobja, ker rahlo potlači ušesa, lica in objame glavo.

Premajhna čelada

zelo težko zdrsne na glavo. Ne objame glave in sedi visoko na čelu. Pritiska in opazno mečka lica, povzroča močan pritisk v predelu čela, že po krajšem času povzroči bolečine v sencih in čelu, ki hitro in neprijetno naraščajo.

Prevelika čelada

daje takojšen občutek udobja, zračnosti, prostornosti, kar pa je zavajajoče. Med vožnjo pri višji hitrosti prevelika čelada ne sedi mirno na glavi, je glasna, trepeta, pri visoki hitrosti se tudi dviga na glavi. Zaradi te nemirnosti tudi omejuje pogled in poudarjeno utruja. V preveliki čeladi je pogosto hrupno in prepišno, udarca pa čelada ne ublaži dovolj in se lahko celo sname z glave.

Preizkus ustreznosti.

Zapnite čelado: čeprav bo trgovcu morda odveč nastavljati zapenjalni jermen, pa si med pomerjanjem čelado skrbno namestite na glavo in jo pritrdite s podbradnim pasom. Sklonite glavo naprej, prodajalec pa naj vam seže z roko v zatilje. Če mu uspe potisniti roko med glavo in čelado, to pomeni, da je čelada prevelika. Notranje oblazinjenje pri novih čeladah se še ni »prilagodilo« oziroma še ni oblikovano po uporabnikovi glavi, in četudi imate občutek, da je velikost prava, čelado poskusite s premikanjem naprej in nazaj sneti z glave. Če ste jo uspeli sneti ali pa se med potiskanjem nekako vozi po glavi, je čelada prevelika oziroma njena oblika ne ustreza obliki vaše glave.

Še več koristnih nasvetov:

Izdelki dodani na seznam želja
Izdelki so dodani v primerjavo

Piškotki na spletnih straneh

Spletno mesto Compaco.si za polno delovanje spletnih storitev uporablja piškotke (cookies).

Z brskanjem in uporabo spletnega mesta compaco.si soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih lahko preberete TUKAJ [KLIK]. Če se s piškotki ne strinjate, zaprite spletno mesto.